O mne

Moja fotka
človek závislý na pohybe, fotení a rastlinkách. Nemám rada mliečnu čokoládu, tofife,počítačové hry, alkohol, ruch veľkomesta a komunikáciu po telefóne. Neznášam fajčenie, ale mám rada šišu - vodnú fajku. Nebaví ma sedieť pred telkou, považujem to za zabíjanie času.

štvrtok 9. júna 2011

Opuncie

Opuncie majú pôvod v Amerike, teda konkrétne je to hlavne južná Amerika,  Mexiko, Bolívia, Brazília, ale vyskytovali sa aj v USA a našli sa aj na Haiti. Po Objavení Ameriky sa postupne rozšírili aj do stredozemia, ako napr. Taliansko, severná a južná Afrika.
Taktiež sa rozšírili aj do Indie, Austrálie a do Tichomoria.

Opuncie tvoria jednu podčeľaď čeľade kaktusov. Charakteristické je pre ne vytvorenie  tela zloženého z mnohých na seba nadväzujúcich článkov, najčastejšie  plochých. Má  hustý koreňový systém. Nadzemná časť je tvorená zdužinatelými článkami, na nich sú usporiadané  jednotlivé areoly. V nich  sú väčšie, alebo menšie  tŕne vyrastajúce z mnohých menších  glochíd. Z areol vyrastajú nové články a na koncových článkoch  kvety a  plody. Mladé články sa používajú ako množiteľský materiál. Kvety sú  stredne veľké, najčastejšie žlté alebo v odtieňoch červenej až fialovej. Plody sú  pomerne veľké, pod tvrdou šupkou  obsahujú  mnoho plochých semien.
Opuncia zahrňuje asi 300 druhov, pôvodom z Ameriky.
 
Dá sa povedať, že opuncie sú na prvý pohľad všetky rovnaké, len niektoré majú miniatúrne články (napr. O. microdasis) niektoré väčšie, alebo aj dosť veľké so stromovitým rastom celej rastliny.
Samozrejme, že O. microdasis je skôr vecou skleníkou a ozdobných záhonov, mrazuvzdorné tak isto, keďže kvitnú od žltej po červenú farbu. Veľmi pekné sú vysadené do skaliek. Tie veľké sú skôr ozdobou pri cestách, oddeľujú medzi sebou polia a pozemky. Z takých čo žijú voľne v prírode či už ako dekorácia, alebo ako burina je to O. subulta, aj to tá väčšia forma. O. ellisiana, O. magenta a iné veľké druhy sú aj nazývané ako Ficus indica, alebo Nopálovec, Tuna de Espagna. Toto sú opuncie využívané aj priemyselne – kozmetika, farbivá, chemický priemysel – etanol, potravinárstvo a farmaceutika – oleje a lieky, celuloza – papier zo zdrevnatelých stoniek. Nejväčšie využitie e samozrejme ako potravina, a to od zelených častí (napr. na placky a kŕmne zmesi ) plody (džúsy, sirupy, šaláty) až po semienka na oleje. Ale o využití by mohol byť ďalší obsiahly článok.
Takže príklady opuncií:


                                                                opuntia microdasis:



                                                                 z Talianska (volne rastúca), používa sa ako krmivo pre zvieratá, alebo ju ako burynu vypaľujú:

opuntia microdasis - má príjemný výzor, až sa ju žiada pohladkať, ale pozor ! tieto jemné chumáčiky sa tak napichajú do kože, že ani nevidíte kde, len to svrbí a pichá:

opuntia imbricata - veľmi zákerný kaktus, jej pichliače majú spätný háčik a keď sa zapichne do kože, treba neľútostne celou silou vyšklbnúť z kože (a bolííííí to !):

táto opuncia je veľne "požičaná" zo Sardínie, rastie tam ako u nás nechcený orgován, len z orgovánu si nevyťahujete pol hodinu pichliače z crossiek: